som a Facebook Twitter YouTube
 
      Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  
         
 
 
 
temporada 10/11
col·loquis
exposicions
temporada 09/10
temporada 08/09
temporada 07/08
 
 
 
compartir
 
 
 
 
 
exposició temporada 12/13
 

UNA VILA AL CINEMA
el rodatge de La plaça del Diamant
fotografies JOSEP M. CONTEL

 

GRÀCIA - Bar El Lliure
del 12 de setembre al 31 de juliol
de dimarts a dissabte de les 18h. a les 21h.
divendres i dissabte    de les 23h. a les 02:00h. (Lliure Lounge)
entrada lliure

 

L’any 1981 a Gràcia la nit es feia de dia. Les places tornaven a acollir els envelats i les orquestres dels anys 30. Els carrers de la vila vivien les manifestacions dels joves revolucionaris que marxaven cap al front a defensar la República i l’endemà veien com els camions militars arribaven a les portes de l’ajuntament gracienc amb soldats franquistes que treien la bandera republicana i feien onejar la bandera groga i vermella. Gràcia era envaïda per càmeres, llums, claquetes, decorats i actors, per donar vida a la Colometa i tots els personatges que Mercè Rodoreda havia creat en la seva novel·la La plaça del Diamant.

Els veïns i veïnes de Gràcia van bolcar-se en el rodatge de la pel·lícula i van col·laborar-hi de totes les formes possibles. Un alt percentatge de graciencs va quedar immortalitzats donant vida als figurants i, fins i tot, a alguns personatges secundaris de la producció que va protagonitzar l’actriu Sílvia Munt i que va dirigir Francesc Betriu. La plaça del Diamant comença i acaba en plena festa major, per això el Taller d’Història de Gràcia i la Federació Festa Major de Gràcia han col·laborat per recordar una pàgina de la nostra història recent, viscuda amb molta intensitat per tota la població gracienca.

La plaça del Diamant
va ser la primera gran producció cinematogràfica espanyola que es va rodar a Barcelona des de l’esdeveniment de la democràcia a l’estat espanyol. la pel·lícula va reunir un bon grapat de joves tècnics del món del cinema que, amb el pas dels anys, s’han anat consolidant com a grans i reconeguts professionals.

 
 

JOSEP MARIA CONTEL

Va néixer a Gràcia el 1952. Va estudiar cinema. Ha compaginat el fotoperiodisme amb la premsa local i la història. Ha treballat en diferents produccions cinematogràfiques, llargmetratges, curts, documentals, publicitat.

Ha fet diferents exposicions de fotografies de cinema a Espanya i Portugal.

La seva col·lecció de fotografies pròpies sobre el Festival de Cinema de Sitges és una de les més completes i importants que existeix.

Actualment compagina l’activitat relacionada amb el cinema amb la història de Barcelona i la construcció de refugis antiaeris, un tema sobre el qual ha publicat el llibre Gràcia temps de bombes, Temps de refugis.

Dedica també una part del seu temps a la cultura popular tradicional, com ara a la festa major de Gràcia.

És patró de la Fundació Festa Major de Gràcia i vicepresident del Taller d'Història de Gràcia.